Wat is een alimentatie onderzoek


Leeft uw ex-partner samen als ware gehuwd volgens de wet (artikel 1:160 BW) dat bestaat er een mogelijkheid dat u niet lang vast hoeft te zitten aan de vastgestelde alimentatie. Maar wat is nu een alimentatie onderzoek?  Hoe wordt dit uitgevoerd en wat kost het? Rebuss recherchebureau legt het onderstaand graag uit. Voor het laten uitvoeren van een alimentatie onderzoek bent u bij ons aan het juiste adres. Door onze duidelijke en heldere werkwijze en jarenlange ervaring weten wij wat de advocaat nodig heeft aan feiten. Onze rapportages zijn juridisch, objectief en feitelijk.

 

Samenwonen als waren zij gehuwd (1:160 BW)

Op grond van art. 1:160 BW komt van rechtswege een einde aan de alimentatieverplichting ten behoeve van de ex-echtgenoot als uit het alimentatieonderzoek blijkt dat de alimentatiegerechtigde;

 • in het huwelijk treedt
 • een geregistreerd partnerschap aangaat
 • is gaan samenleven als waren zij gehuwd
 • als zij hun partnerschap laten registreren.

 

Vereisten voor een alimentatie onderzoek

Voor een geslaagd alimentatie onderzoek zijn een aantal onderdelen vereist:

 • dat tussen de samenwonenden een affectieve relatie bestaat
 • de relatie is van duurzame aard
 • een relatie die meebrengt dat de gescheiden echtgenoot en die ander elkaar wederzijds verzorgen
 • dat de subjecten met elkaar samenwonen,
 • subjecten een gemeenschappelijke huishouding voeren.

De alimentatie betalende kan voor de uitvoering van een alimentatie onderzoek een recherchebureau of onderzoeksbureau inschakelen. Een feitelijk en objectief onderbouwd rapport van Rebuss kan aan het bewijs dat sprake is van samenleving als ware gehuwd. Ga vooral niet zelf onderzoek doen. De ex-partner kent uw voertuig en kan afwijkend handelen om de alimentatie te behouden. Echter zegt dat ook iets over de manipulatie van het verkrijgen van de alimentatie. Toch stelt Rebuss dat het verstandig is om een recherchebureau in te schakelen als er een redelijk vermoeden bestaat dat er sprake is van samenleving als ware gehuwd (de bovenstaande punten).

 

Wanneer stopt de partner alimentatie

Indien is voldaan aan de vereisten van art. 1:160 BW komt van rechtswege een definitief einde aan de onderhoudsplicht. Dit heeft tot gevolg dat de ex-echtgenoot op grond van art. 6:203 BW (onverschuldigde betaling) alle bedragen kan terugvorderen die sinds de aanvang van de samenleving zijn betaald.

Als  in het rapport van het alimentatie onderzoek vaststaat vanaf welke datum werd samengeleefd, heeft de rechter niet de vrijheid om een andere (latere) datum vast te stellen per wanneer de alimentatieverplichting eindigt en vanaf wanneer de alimentatie dus moet worden terugbetaald. De strenge motiveringseisen voor de rechter bij terugbetaling op grond van gewijzigde omstandigheden gelden niet bij terugbetaling op grond van toepassing van art. 1:160 BW.

 

Mededelingsplicht

Het verkondigen van onwaarheden over de samenwoning kan worden afgestraft met een veroordeling in de proceskosten en/of de kosten van het recherchebureau of de privedetective welke gemaakt zij voor het uitgevoerde alimentatie onderzoek. Onder de afspraken met de ex-partner kan een mededelingsplicht bestaan ten aanzien van het voornemen te gaan samenwonen.

 

Werkwijze alimentatie onderzoek

Tijdens het alimentatie onderzoek maken wij uitvoerig gebruik van onze experts. Een rapportage wordt altijd duidelijk en helder opgeleverd met sterke juridische onderbouwing. Na een alimentatieonderzoek volgt er over het algemeen een rechtszaak. Dan is een onderzoek waarbij de feiten goed onderbouwd zijn van groot belang. Adviseer daarom altijd eerst naar de ervaring van een recherchebureau op dit vlak. Hoe wordt een onderzoek onderbouwd? Wordt de wetgeving nageleefd? Wordt er goed op basis van artikel: 1:160 BW gehandeld? Kortom, er komt best veel bij kijken. Een half of niet feitelijk, objectief rapport kan een zwakke positie betekenen en een alimentatieonderzoek doet u niet graag nog een keer over.  Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Heeft u een redelijk vermoedend uw ex-partner samenleeft met een nieuwe partner? Wij adviseren u graag vrijblijvend en denken mee.

 

Voordelen alimentatie onderzoek

Gedurende het gehele alimentatie onderzoek heeft recherchebureau Rebuss voldoende juridische kennis in huis om u te begeleiden en adviseren. Mocht u na het traject alsnog de gang naar de rechter moeten maken, dan kunt u erop vertrouwen dat de rapportages en van Rebuss Recherchebureau rechtsgeldig, bruikbaar en kwalitatief zijn.

 • Duidelijk en helder
 • Juridisch onderbouwde rapportages
 • Doeltreffende resultaten
 • Beschikken over de verplichte vergunningen en legitimaties
 • Specialistische rechercheurs

Voor het alimentatie onderzoek wordt er door Rebuss recherchebureau enkel met rechercheurs gewerkt welke competent en betrouwbaar zijn. Zij beschikken over de kwaliteiten die nodig zijn voor de uitvoering van een kwaliteitsonderzoek. Bij ons staat de bescherming van uw privacybelangen voorop. Rebuss beschermt uw persoonlijke informatie en bewaart gegevens niet langer dat dat het onderzoek loopt, tenzij de stukken nodig zijn voor bijvoorbeeld een getuigen verhoor.

 

Ja, ik wil een alimentatie onderzoek uit laten voeren!

De rechercheurs van Rebuss staan voor u klaar. Wilt u weten wat Rebuss Recherchebureau precies voor u kan betekenen? Voor vragen en/of meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. U kunt bellen naar 06-18810466, ons mailen of het contactformulier invullen. U kunt direct een gratis intake aanvragen evenals een vrijblijvende offerte.

Gratis intake Informatie aanvragen